Yaz Aylarında Güneşlenmenin Sağlığa Faydaları

 

Yaz Aylarında Güneşlenmenin Sağlığa Faydaları

“Güneş Girmeyen Eve Doktor Girer” atasözü kış aylarını arkamızda bırakıp güneşin ışıklarının gökyüzünü parlatmaya başladığı bu günlerde bizi umutlandırmaya başladı. Güneşin doğa üzerindeki canlandırıcı, besleyici etkisi biz insanlar için de geçerli. Doğru bir rutini oturtarak güneşin en güçlü olduğu bahar ve yaz döneminden sağlımıza pozitif etki sağlayacak şekilde faydalanabiliriz.

Güneş Işınlarının Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Yaz aylarında güneşlenmenin sağlığımıza en faydalı olabileceği 4 temel konu

  • D vitamini sentezinin artması
  • Cilt problemlerinin hafiflemesi
  • Uykunun olumlu olarak düzenlenmesi
  • Pozitif ve mutlu bir ruh hali sağlaması

Güneşlenmenin D Vitamin Sentezini Arttırmasına Etkisi

Güneşlenme sayesinde cilt üzerinde vücuda geçen güneş ışınları konusunda bir çok bilimsel çalışma bulunmaktadır https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17634462/. Bu çalışmalarda güneş ışınları sayesinde tetiklenen Vitamin D sentezinin kemik sağlığından ruh sağlığın vücüdumuzda sayısız faydaları bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Güneşten yoksun kaldığımız ve D vitamini eksikliği yaşadığımız kış aylarından sonra güneş ışınlarının daha dik ve daha güçlü geldiği yaz aylarında bedenimizi kısa süreli olarak güneş banyosu ile ödüllendirmek akıllıca bir hareket olacaktır. Burada dikkat etmemiz gereken konu, güneşlenmenin saati ve süresi olmalıdır. 1994 yılında yapılan bir çalışma ile güneşten yayılan UV radyasyon mikatarını 0-15 arasında bir ölçek üzerinde sınıflamıştır. Güneşten alınan ışınlar ile D vitamini sentezini desteklemek için UV değerinin 3-7 arasında olması idealdir.

Ülkemizde yaz aylarında gündüz saat 11:00-13:00 arasında her gün 15 dakika güneşlenmek en ideal UV aralığında güneşten faydalanmamızı sağlayacaktır. Güneşlenmek derken mutlaka sahil kenarında olmanızı kast etmiyoruz, evinizin balkonunda, bahçenizde bir sandalyede oturuken, yürüken avuç içi, kol içi, bacaklar gibi kısmı bir güneşlenme bile D vitamini sentezini hızlandırarak kış aylarına güçlü girmemize katkı sağlayacaktır. Ancak yapılan ölçümlerde ciddi bir D vitamini eksikliği olması durumunda yaz aylarını beklemeden D vitamini takviyelerinden faydalanmak akıllıca bir çözüm olacaktır. Özenle seçilmiş ve komplekslerine BonaLiva’dan ulaşabilirsiniz

Güneşin Cilt Problemlerin Hafiflemesine Faydası

Güneş ışınlarının cilt problemlerine fayda sağladığı bir çok bilimsel araştırmada kanıtlanmıştır. Egzema, sedef gibi cilt rahatsızlığı yaşayan hastalar kısa aralıklarla güneş ışığına maruz bırakılarak cilletiki kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi problemlerin azaldığı görülmüştür. Ayrıca güneş ışınları deniz suyu ile birleştiğinde ciltteki bakteri ve enfeksiyonları azaltarak sivilce oluşumunu engellediği bilimsel bir çalışma ile ispatlanmıştır.

Burada dikkat edilmesi gereken konu sağlık için güneşlenme süresinin kısa olması, günün geri kalanında güneşe maruz kalınacaksa cildinize uygun, doğru bir güneş kremi kullanarak önlem alınması gerektiğidir. İhtiyacınıza, cilt yapınıza uygun Dermotolojik olarak test edilmiş, doğal içerikli güneş bakım ürünleri Bonaliva’da. 

 Güneşlenmenin Uyku Düzeninin Sağlanmasına Pozitif Katkısı

Vücudumuz, uyumamıza yardımcı olmak amacı ile melatonin adı verilen bir hormon üretir. Melatonin hormonu hava karardıktan sonra üremeye başlar, ancak buradaki püf nokta sadece karanlık değil gün içinde, hatta sabahın ilk saatlerinde alınan parlak güneş ışığının melatonin üretimindeki etkili olmasıdır. Vücudumuzun sabah erken aldığı güneş ışığı karanlıkta üreteceği melatonin miktarını etkiler. Özellikle yüz ve göz bölgesinin sabahın ilk saatlerindeki güneşe maruz kalması vücudumuzda serotonin üretimini tetikleyecek, serotonin uyku ve uyanıklık döngülerini düzenleyerek doğru saatte, doğru miktarda melatonin üretimini tetikleyerek sağlıklı bir uyku almanızı sağlayacaktır. Sağlıklı uyku için güneşten faydalanmak istiyorsanız sabah ilk ışıklarında gün doğarken güneşe 10-15 saniye bakmak, ve gün karardıktan sonra karanlık ortamları tercih etmek sağlıklı bir uyku için size yardımcı olacaktır.

Güneşlenmenin Pozitif Ruh Haline Etkisi

Sabah saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalmak serotonin hormone üretimini tetikleyeceği için gün içinde pozitif ruh halinde olmanıza katkı sağlayacaktır. Yaz aylarında güne güneşin ilk ışıkları ile yürüyerek başlamak serotonin üretimini arttırmak için en ideal yöntem olacaktır. Zaten bu sebepledir ki fototerapi depresyon hastalarının tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır.

Güneşin sayısız faydalarından en önemlilerini paylaştığımız bu yazımızı bir uyarı ile bitirmek faydalı olacaktır. Güneş bedenimize, sağlığımaz her ne kadar sayısız fayda sağlasa da uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmak sağlığımız için bi o kadar risklidir. Azı karar çoğu zarar mantığı ile dengeli güneşlenmek, uzun süreli güneşte kalma durumlarında mutlaka özenle seçilmiş sağlıklı ve sürdürülebilir.