Antioksidan Bakımından Zengin Kırmızı Yaz Meyvelerinin Mucizeleri

Antioksidan Bakımından Zengin Kırmızı Yaz Meyvelerinin Mucizeleri

Yazla birlikte özgürleştiğimiz, bronzlaştıkça daha canlı hissettiğimiz ve hiç bitmesin istediğimiz deniz, kum ve güneşli günler geldi geliyor. Sahilde geçirdiğimiz o uzun saatlerin keyfi bir başka ama güneş demek aynı zamanda vücudumuzdaki serbest radikallerin artışı demek. Yani, merhaba sivilceler, yeni lekeler ve erken yaşlanmayı tetikleyen çizgiler. 

Bunlara çare ne derseniz, doğanın müthiş dengesiyle çareyi de beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Güneşle birlikte serbest radikaller tetikleniyorsa, yazla birlikte onlarla mücadele eden antioksidan zengini meyvelerin de hasadı başlıyor. Bol su tüketmek, güneş koruyucu kremleri düzenli kullanmak bir yana bedenimizi içerden de beslemek için doğa bize hediyelerini sunuyor. Mucizevi antioksidan deposu meyveler yazla birlikte bize hem lezzet hem de sağlık veriyor.

 

Hücre Sağlığı İçin Çalışan Antioksidanlar Nelerdir ?

Peki antioksidanlar nedir? Antioksidanlar için yaşlanmaya karşı savaş açan bileşenler diyebiliriz. Beslenmeyle birlikte vücudumuzda hücresel seviyede atıklar oluşur. Oksidatif stres olarak da adlandırılan bu durum eklem romatizmasından enfeksiyonlara kadar pek çok rahatsızlığa sebep olabilir. İşte antioksidan, bu atıkların vücudumuza verdiği zararı ortadan kaldırmak için çalışır.

Antioksidanlar beden sağlığımızı iyileştirirken bunun dışarı yansıması cildimiz sayesinde oluyor. Kan akışını uyararak cildimizde hücre hasarını önleyen antioksidanlar, cildi hem sıkılaştırıyor hem de kırışıkları ve ince çizgileri azaltıyor. Böylece antioksidan deposu kırmızı yaz meyveleriyle içten dışa güzelliğe merhaba diyoruz.

Antioksidanların Faydaları Nelerdir?

 

  • Yaşlanma belirtilerini azaltır
  • ….

 

 

Kırmızı meyvelerden gelen güzellik

Antioksidan yönünden zengin ve kalorisi düşük olan kırmızı meyveler, C vitamini, K vitamini, folik asit ve lif içermesi bakımından yüksek besin değerine sahip. Renklerinden gelen bu zenginlik, antosiyanin isimli pigmentte gizli. Kırmızı meyveler, vücudumuzun ihtiyacı olan kolajen ve proteinleri içerdiğinden, cilt daha pürüzsüz ve sağlıklı görünüyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, kırmızı meyveler sadece cilt için değil yüksek kolesterol, tansiyon, kanser, kalp ritm bozukluğu gibi ciddi sağlık sorunlarını önlemede de çok etkili.

Detoks içeceklerinde kırmızı meyvelerin önerilmesinin diğer bir sebebi ise hem kalorilerinin düşük olması, hem de lif açısından tokluk hissi vermelerdir. 

Beslenmemizi yazın yükselen enerjisine uyumlamak, beden sağlığımızı içten dışarı tazelemek için işte mucizevi kırmızı meyveler:

 

Çilek

Kokusu ve tadıyla mevsimin ilk kırmızısı diyebiliriz. C vitamini, manganez, folik asit ve potasyum zengini çilek, iyi kolesterol HDL’yi artırıp tansiyonu da düzenlediği için kalbe de iyi geliyor. Kandaki şekeri dengelediğinden şekerle arası olmayanlar için ideal bir meyve.

Karpuz

Serin serin tüketilerek, öğün dengelemeye yardımcı mucizevi karpuz, C vitamini başta olmak üzere A, B1, B6 vitaminleriyle birlikte bakır ve magnezyum deposu. Yazın olur da su içmeyi unutanlar hemen bir porsiyon karpuz ile sıvı kaybını rahatlıkla dengeleyebilir. Böbreklere yararından dolayı ödem azaltan karpuz, cilde canlılık verirken saçlarımızı da güçlendiriyor.

Kiraz

Yapılan araştırmalar* gösteriyor ki, antioksidan zengini meyveler Rosacea ailesinden. Kiraz da bu ailenin lif, C vitamini ve potasyum deposu olan üyesi. Sindirim sistemine yararlı, bağışık sistemine ve cilt sağlığına katkısı olan kiraz, kas ve sinir sistemimizi de besliyor. Sadece meyve olarak değil kirazın çekirdeği de sapı da sağlığımız için çok faydalı.

Ahududu / Frambuaz

Ahudunun lifli yapısı sebebiyle, daha olumlu bir ruh hali yarattığını biliyor muydunuz? Yararlı bağırsak bakterilerinin gelişmesine yardımcı olan ahududu, lifleri sayesinde hem tok tutuyor hem de sindirimi yavaşlatarak kan şekerini azaltıyor. Sağlıklı sindirim sistemi de ruh halimizi ferahlatıyor. Cilt sağlığını destekleyerek kolajen üretimine yardımcı olan C vitamini deposu ahududunun bir porsiyonu, günlük C vitamini ihtiyacımızın %50'sinden fazlasını sağlıyor.

Kırmızı üzüm

Faydası, kabuğunda ve çekirdeğinde saklı olan kırmızı üzümün göz sağlığından şekeri dengelemeye kadar katkısı bol. Kendisi de bir antioksidan olan resveratrol zengini kırmızı üzüm, Akdeniz diyeti gibi uzun ömrü destekleyen beslenme stillerinin de vazgeçilmezi.

Kırmızı erik

İster çiğ, ister meyve suyu, ister marmelat… her formu ayrı lezzetli mucizevi kırmızıların bir üyesi daha: kırmızı erik. Serbest radikallerle savaşan ve vücut hücrelerimizi oksidatif hasardan koruyan beta-karoten'in yanı sıra C, E vitamini içeren kırmızı erik, yaşlanma belirtilerini uzak tutmaya yardımcı. İltihap önleyici katkısı, cildimizin elastikiyetini arttırmada hayati bir öneme sahip olan erikler, kan dolaşımını artırarak cildimizin daha hızlı iyileşmesine ve hasarlı cildin kendini yenilemesine yardımcı olur. Koyu lekelere ve çillere karşı da iyi gelir.

Kızılcık

Süper yiyeceklerin bir diğer üyesi, kızılcık. Tadı diğer kırmızı meyvelere göre biraz mayhoş olsa da antioksidan açısından zengin kızılcık sadece cilde değil, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına da iyi gelir. Ülkemizin pek çok bölgesinde yetişebilen kızılcık, melatonin hormonu içerdiğinden uyku dengemiz için de birebirdir.

Domates

Meyve midir, sebze midir tartışması bir kenarda dursun, bağışıklık sisteminden Alzheimer’a osteoporozdan prostata kadar domates her derde deva. Serbest radikallerle mücadelede ön safhalarda yer alan likopen kaynağı domates, en güçlü antioksidan depolarından. Vücutta oksijenin daha iyi işlenmesine yardımcı olan likopen, kan ve dokularımızda bulunur ama vücudumuz tarafından üretilmez. Bu nedenle, besinlerle almamız gerektiği için hazır tazesi çıkmışken domatesi sofralarınızdan eksik etmeyin.

Kaynakça:araştırmalar