En İyi Vegan Protein Kaynakları

En İyi Vegan Protein Kaynakları

Vegan beslenme tarzını benimseyen kişiler için vegan ürünlerindeki protein kaynaklarını bilmek oldukça önemlidir. Zira proteinler, vücudumuzda bulunan hücrelerin doğru bir şekilde çalışması için gereksinim duyduğu moleküllerdir. Amino asitlerden meydana gelmekte olup vücuttaki hücrelerin, dokuların ve organların düzenlenmesi işlevleri proteinlere bağlıdır. Protein oranı en yüksek olan gıdalar aslında hayvansal ürünlerdir örneğin et, süt ve yumurta gibi lakin bunların yerlerine geçecek olan besinler de mevcuttur.

Vegan Protein Kaynakları Nedir?

Vegan ürünlerdeki protein kaynakları içinde çok sayıda besin vardır. Bunları bilmek beslenme tarzınızı şekillendirmenize yardımcı olur. Bu besin kaynaklarından bazıları değerleri ile beraber aşağıda olduğu gibidir:

  • Nohut – Nohut, veganlar tarafından sevilerek tüketilen besinlerden biridir. Kuru halinin 100 gramında 19 gram, pişmiş halinin ise 100 gramında 8 gram protein vardır.
  • Kinoa – Kuru kinoanın 100 gramında 14 gram, pişmiş halinin 100 gramında 4.5 gram protein vardır. Aynı değerler glutensiz bir tohum olan amarant için de geçerlidir.
  • Siyez Bulguru – 100 gram pişmiş siyez bulgurunda 25 gram, kuru halinde 15 gram protein vardır.
  • Mercimek – Haşlanmış ya da filizlendirilmiş çiğ mercimeğin 100 gramında 9 gram protein bulunmaktadır. Çorba olarak tüketildiğinde ise 7 gram protein içerir.
  • Bezelye – 100 gram pişmiş bezelyenin içerisinde 5.5 gram protein bulunmaktadır.
  • Yulaf Ezmesi – Yulaf ezmesinin 100 gramında 13 gram protein vardır.
  • Chia Tohumu – Chia, lif, antioksidan, demir ve kalsiyum açısından son derece zengin bir besindir ve 100 gramında 17 gram protein yer almaktadır.
  • Fıstık Ezmesi – Fıstık ezmesinin 100 gramında 25 gram protein yer almaktadır.
  • Kabak Çekirdeği – 100 gram kabak çekirdeğinde 19 gram protein yer almaktadır.
  • Soya Fasulyesi – Soya fasulyesinin 100 gramında 12 gram protein vardır.
  • Tofu - 100 gramında 11 gram protein mevcuttur.
  • Soya sütü - 100 mililitresinde 3 gram protein yer almaktadır.

Hazır Vegan Protein Kaynakları

Vegan protein alabilmek için farklı kaynaklar vardır. Çok sayıda besin bu şekilde kullanılabilmektedir. Bunların yanı sıra bar ya da toz şeklinde bulunan protein kaynakları da mevcuttur. Kişisel özelliklerinize, ihtiyaç ve isteklerinize göre bu ürünleri tüketebilirsiniz.

  • Vegan Protein Barları – Bu tarz ürünler doğrudan tüketilebilecek yapıda sunulmaktadır. Günümüzde farklı markalar tarafından imal edilmektedir.
  • Vegan Protein Tozları – Bu protein kaynağı, adından da anlaşılabileceği üzere toz formundadır. Ancak kullanımı oldukça çeşitlidir. Buna rağmen genellikle içeceklerin içine karıştırmak suretiyle tüketilir.

Hazır formdaki proteinler, diğer protein kaynaklarına göre daha geniş kullanım fırsatı sunar. Protein tozları, tatlılardan içeceklere ve hatta yemeklere kadar birçok tarifte kullanılmaktadır.

Vegan Protein Barları

Vegan protein barlar , hayvansal ürünler içermeyen ve bitkisel protein kaynaklarından elde edilen besleyici öğelerle doludur. Egzersiz yaparken kas onarımını desteklemek ve enerji sağlamak için ideal bir seçenektir. Aynı zamanda yoğun bir günün ardından açlık hissini bastırmak için de kullanılabilir.

Vegan protein barları, genellikle çeşitli lezzetlerde ve aromalarda sunulur. Böylece herkesin tercihlerine uygun bir seçenek bulması kolaylaşır. Çikolata, fıstık ezmesi, meyve veya yulaf gibi farklı tatlar arasından seçim yapabilirsiniz.

Ancak her zaman etiketleri dikkatlice okumak önemlidir. Çünkü bazı vegan protein barlarında şeker veya işlenmiş bileşenler olabilir. Sağlıklı bir seçim yapmak için düşük şekerli ve doğal içeriklere sahip olanları tercih etmek önemlidir.

Vegan Protein Tozları

Vegan protein kaynakları arasında bulunan vegan protein tozları, vegan beslenenler veya hayvansal ürünlerden uzak durmak isteyenler için mükemmel protein kaynaklarıdır. Bu tozlar, bitkisel kaynaklardan elde edilen proteinleri yoğunlaştırarak sunar. Vegan protein tozları bezelye, kenevir, pirinç ya da soya proteini gibi çeşitli bitkisel kaynaklardan üretilebilir. Böylece vegan beslenenler çeşitli seçenekler arasından kendi tercihlerine göre bir protein tozu seçebilirler. Vegan protein tozu, sağlıklı, besleyici ve bitkisel kaynaklı bir protein kaynağı arayanlar için harika bir seçenektir. Kişisel ihtiyaçlarınıza ve sağlık durumunuza en uygun protein tozunu seçmek için beslenme uzmanı veya doktorunuza danışmanız önemlidir.

Pratik Vegan Protein Tozu İçeren Tarifler

Veganlar için protein kaynaklarının büyük bir önemi vardır. Bu kapsamda kullanabileceğiniz protein tozlarını farklı tariflerin içerisine katarak da tüketebilirsiniz. Özellikle spor yapan ya da kas kütlesini geliştirmek isteyen veganlar, protein tozlarını hem içeceklerde hem de diğer tariflerde kullanmaktadır.

Vegan Avokado Smoothie

Vegan beslenme protein kaynakları arasında olan tozları kullanarak farklı tarifler de yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi vegan avokado smoothie tarifidir. Smoothie yaparken içine ekleyeceğiniz birkaç dilim avokado lezzetli bir alternatif olurken karışıma bir ölçek protein tozu eklemeniz besin değeri yüksek bir içecek elde etmenizi sağlar.

Muzlu ve Hurmalı Smoothie

Muzlu ve Hurmalı Smoothie, vegan protein tozu kullanılarak yapılan tariflerden bir diğeridir. Vegan protein tozuna badem sütü, sıcak suda bekletilmiş hurma ile muz dilimleri eklenir. Bunun yanı sıra tarçın da yine isteğe bağlı olarak tamamlayıcı bir seçenektir.

Çilekli Smoothie

Bu tarif diğerlerine göre biraz daha fazla malzeme ile yapılır. Bunun için 4-5 kaşık keten tohumu, 2 orta boy muz, 400-450 gram kadar çilek, vegan protein tozu, hindistan cevizi ya da soya sütü ve servis ederken kullanılabilecek birkaç yaprak nane gerekir. Ayrıca isteğe göre badem, kuru kayısı, ceviz ya da hurma eklemesi de yapılabilmektedir.