Sürdürülebilir Kilo Yönetiminde Engelleri Aşmak

Sürdürülebilir Kilo Yönetiminde Engelleri Aşmak 

Kilo yönetimi, yani kilo vermek ya da kilo almak, neredeyse herkesin hayatının bir döneminde zihnini oldukça meşgul eden konulardan arasında yer alıyor. Dışarıdan bakıldığında enerji alımı ve enerji harcamasının basit bir dengesi gibi gözükse de aslında insan fizyolojisinin en karmaşık konularından biridir. Sağlık, metabolik durum ve hormonlar gibi zaten yeteri kadar fazla değişkenin etkilediği bu konunun içerisine bir de duygularımız girdiğinde, kilomuzu yönetmek bazı zamanlarda çözümsüz bir hal alabiliyor. Aslında böyle olmak zorunda değil; yapmanız gereken birkaç adım geriye çekilerek kilo hikayenizle ilgili geçmişte yaşadıklarınızı bir kenara bırakmak, istediğiniz kiloda olmanıza engel olan durumları alt alta yazmak ve bu konularda neler yapabileceğinizi bulmak olmalı. Zaten biz diyetisyenlerin görevi de sizlere yasaklarla dolu listeler hazırlamak değil, doğru beslenmenizin önündeki engelleri nasıl aşabileceğinizi öğretmek, yaşam tarzınıza uygun, sürekli ve sürdürülebilir bir beslenme için destek vermek olmalı diye düşünüyorum.

 

Sürdürülebilir Beslenme Tarzı Nedir ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Sağlıklı beslenmek demek yılın 365 günü sadece sağlıklı besinler tüketmek anlamına gelmiyor. “Bundan sonra hiç çikolata yemeyeceğim.” “Ağzıma tatlı sürmeyeceğim.” “Karbonhidrata tamamen veda ediyorum.” tarzındaki iddialı hedefler başlangıçta motive edici olabilir ancak sürdürülebilir olmadığı bir gerçek. Bu hedeflerden birine uymadığınız anda kendinizi davanıza ihanet etmiş gibi hissedecek, gereksiz bir suçluluk hissi yaşayacaksınız. Bu da kilo yönetimi konusunda kendinize olan inancınızı sarsacak ve devam etmeniz zorlaşacak. Gelin bunun yerine siyah beyaz kurallar koymak yerine “dengeyi bulma”yı hedefleyelim. Hiç kaçamak yapmamak yerine nadiren ve küçük porsiyonlarda kaçamak yapmayı ve aynı gün içerisinde bunu dengelemeyi başarırsanız o zaman kilo yönetiminizle ilgili anlık/kısa süreli zaferler yerine uzun vadede bu sorunu gündeminizden kaldırmış olursunuz. Sürdürülebilir beslenme tarzının en önemli destekçisi doğru alışverişi bilebilmektir. Mutfağınıza, buzdolabınıza alacağınız her ürünü özenle seçmek, etiket okumayı öğrenmek, sağlıklı gıda ürünlerini  tercih etmek atacağınız her adımı kalıcı kılacaktır.

Kilo Yönetiminde Doğru Hedef Belirlemenin Önemi

Ulaşmak istediğiniz kilo sizin için sağlıklı, gerçekçi ve korunabilir olmalı. Bunun için en sağlıklı yöntem beden kitle indeksi-BKİ (kg/boy m2) ve vücut analizi (yağ/kas oranı) ölçümü sonuçlarınızı göz önüne almalısınız. Sağlıklı bir kiloda BKI endeksi 18,5-24,5 arasındadır. Bu aralık dışındaki kilolar kilo azlığı ya da kilo fazlalığı olarak yorumlanabilir. Herhangi bir kilo yönetimi programına başlamadan önce mutlaka ulaşmak istediğiniz kiloyu belirleyip sonrasında kendinize küçük hedefler koymalısınız. Özellikle yüksek kilo kaybı hedeflerinde her hedef için vücut ağırlığınızın %8’ini vermek iyi bir fikir olacaktır. Ulaştığınız her hedef, kendinize olan inancınızı tazeleyecek, sizi bir sonraki hedefinize ulaşmanız için motive edecektir.

 

Kilo Almak ya da Kilo Vermek Tek Bir Besin Grubunun Sonucu Olamaz

Kilo yönetiminin tek bir besine indirgenemeyecek kadar karmaşık bir konu olduğunu bilmek lazım. Belirli bir besini hayatınızdan tamamen çıkararak ya da her gün tüketerek kilo verme fikri oldukça cazip gözükmekle birlikte ne yazık ki gerçekçi değil. Dört-altı haftalık dönemler için belirli bir grubu çıkartmak, özellikle kişiye alerji yapma ihtimali olan ya da sindirim sıkıntısı olan ürün grubu beslenmeden bir dönem ebetteki çıkartılabilir ancak ciddi bir sağlık sorunu olmadığı müddetçe bu gerçekçi olmadığı gibi çok da gerekli değildir. Doğru bir kilo yönetimi için tek bir besine odaklanmak yerine konuya daha bütüncül yaklaşmalı, genel beslenmenizi yaşam tarzınıza en uygun ve sağlıklı hale getirmek birincil öncelik olmalı.

Bu tarz bir beslenme fiziksel aktivite ile mutlaka desteklenmeli, uykunuz düzene sokmalı, stresinizi yönetmenin yollarını bulmalı ve en önemlisi her hayatımızın her alanında olduğu gibi beslenme konusunda da dengeyi bulmayı hedeflemelisiniz.

 

Kilo Yönetiminde Bütünsel Sağlık Kontrollerinin Önemi

Son olarak dikkat edilmesi gereken en önemli unsur yaşanan kilo probleminde harekete geçmeden, bir çabaya başlamadan önce bütünsel sağlık kontrollerinizi yaptırmak olacaktır. Belki de kilo yönetimi çabanızı baltalayan, hiç bilmediğiniz bir metabolik durumunuz ya da vitamin/mineral eksikliğiniz olabilir. Bu sorunları çözmeden önce atacağınız her adım akıntıya kürek çekmeye benzeyecektir. O sebeple herhangi bir diyet programına başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmek, bir hastalık durumu varsa ilgili tedaviyi almak, vitamin, mineral ve takviye edici gıda ürünlerinden yararlanarak bedeni tam işlevsel hale getirmek sürece olumlu katkıda bulunacaktır.

 

 

Özetle, sürdürülebilir kilo yönetimi sadece basit bir diyet programının ötesinde bütünsel yaklaşılması gereken bir uzun soluklu bir program olmalıdır.

 

Sağlıkla ve dengede kalın, Uzman Diyetisyen Hatice İlkhan

Dengeli Hayat Beslenme Danışmanlığı

 

 

Bonaliva Hatice İlkhan ile Kilo Yönetimi 

https://www.bonaliva.com/hatice-ilkhan-ile-kilo-yonetimi-