Saç Derisi Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Kaşıntılı bir saç derisi stres, hormonal bozukluklar, kepek gibi farklı bir çok nedenle ortaya çıkabilir ve bu durum günlük yaşamınız için oldukça rahatsız edici olabilir. Bu yazıda, saç derisi kaşıntısının yaygın sebeplerini ve bu sorunun çözümüne nasıl ulaşabileceğimizi ele alacağız.

 

Saç Derisi Neden Kaşınır?

Saç derisinin kaşınma sebepleri çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Saç derisi kaşıntısının en sıklıkla görünen sebepleri şunlardır:  

  • Saç derisinin kuruluğu, cildin nem dengesinin bozulması nedeniyle kaşıntıya sebep olabilir. Saç derisinin doğru bir şekilde nemlendirilmemesi, hava alamaması, maruz kalınan hava koşulları, sık sık yıkanma gibi etkenler bu durumu tetikleyebilir. 
  • Saç köklerine yerleşen ve burada çoğalan mikroorganizmaların sebep olduğu bit, parazit ve uyuz gibi durumlar kaşıntıya sebep olabilir. 
  • Saç diplerine oluşan mantar enfeksiyonları, egzama veya seboreik dermatit gibi cilt rahatsızlıkları saç derisinde kaşıntıya neden olabilir. 
  • Zararlı kimyasallar içeren boya, şampuan ve saç kremi gibi ürünler veya bu ürünlerin içerisinde bulunan parfüm gibi alerjenlerden bir veya birkaçına karşı reaksiyonlar da saç derisinin kaşınmasına sebep olabilir. 
  • Bazı kişilerde saç derisindeki yağ bezlerinin aşırı yağ üretimi, yağlı bir saç derisi oluşturarak kaşıntıya zemin hazırlayabilir. 
  • Stres, hormonal değişiklikler, yanlış beslenme gibi iç faktörler de saç derisi kaşıntısını artırabilir. 
  • Mevsim geçişleri, özellikle de havanın sıcaklığı ve nem düzeyindeki değişiklikler, saç derisinde kuruluk ve hassasiyete neden olabilir.  Kış aylarında soğuk ve kuru hava, yaz aylarında ise güneşin etkisiyle artan sıcaklık, terleme ve saç derisinin yağ dengesindeki değişiklikler, yine kaşıntı ile sonuçlanabilir.

Saç derisindeki kaşıntının temel nedenini belirlemek ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamak için bir dermatologdan yardım almak önemlidir; bazı durumlarda birkaç sebep aynı anda oluşabileceği için profesyonel teşhis ve tedavi en doğru yaklaşım olacaktır. Gelin bu sebeplerin her birine biraz daha yakından bakalım. 

Saç Derisi Kuruluğuna Ne iyi Gelir? Saç Derisi Nasıl Nemlendirilir? 

Saç derisi kuruluğu, birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir, ancak genellikle sıcak,soğuk, ve kuru hava gibi mevsim koşulları, sık yıkanma, saç yıkama esnasında aşırı sıcak su kullanımı veya kimyasal içeren saç ürünleri gibi faktörlerden kaynaklanır. Saç derisi kuruluğunu hafifletmek ve önlemek için şu önerilere dikkat edebilirsiniz:

 

Saç Derisinin Kurumaması için Saçlarımı Ne Sıklıkla Yıkamalıyım? En Sağlıklı Saç Yıkama Önerileri?

Saçınızı çok sık yıkamaktan kaçının çünkü sık yıkama saç derisini kurutabilir. Haftada en fazla 3 hatta daha az yıkama sıklığı saç derisinin nemli kalmasına yardımcı olacaktır. 

Saçlarınızı yıkarken çok sıcak su ile yıkamak saç derisini kurutabilir. Saçınızı her zaman soğuğa yakın ılık su ile yıkamaya özen gösterin. Ek olarak Türk hamam kültürünün bir geleneği olan yıkama işleminin sonunda saçları soğuk su ile durulama saçlarınızın nemini koruyacağı gibi parlak ve canlı görünmesini sağlayacaktır. 

Saçları yıkadıktan sonra aşırı sıcak hava ile kurutma, saç diplerini fön makinası sıcaklığına maruz bırakma, saç düzleştirici gibi aletleri sıkça kullanmaktan kaçınmak gerekir. Saçlar mümkün olduğunca ılık sıcaklıktaki aletler ile kurutulmalı, bu aletler saç diplerine yaklaştırılmamalı mümkünse sıcak hava ile saç dipleri arasına 30 cm mesafe bırakılmalıdır. Saçlara fön çekildikten sonra soğuk fönleme yöntemi ile saç diplerini rahatlatmak saç derisi kuruluğu ve beraberindeki kaşıntıları önleyecektir. 

 

Saç Derisi Kuruluğunda Şampuan Seçimi Nasıl Olmalı? 

Şampuan seçiminde paraben, sülfat ve kimyasal içermeyen, temiz içerikli ve bitkisel bazlı şampuanlardan tercih etmelisiniz. Doğal içerikli, zararlı kimyasal içermeyen şampuanlar saç derisi kuruluğuna daha iyi gelecektir. Ayrıca hem temiz içerikli hem de çevreci bir yaklaşım için katı şampuanları tercih edebilirsiniz. 

 

Saç Derisi Kuruluğunda Nasıl Nemlendirme Yapılır?

Saç derisinin çok kuru olduğu durumlarda bölgeyi nemlendirmek için doğal yağlar kullanabilirsiniz. Hindistan Cevizi yağı, argan yağı veya jojoba yağı gibi yağlar saç derisine nem sağlayabilir. Haftalık rutininize bu yağları ekleyerek saç yıkama öncesinde saç diplerine bu yağlar ile masaj yapıp sonrasında yıkama işlemine geçebilirsiniz. Ancak saç derisinde yağ kullanmadan önce dermatit, sedef, saç kökü iltihabı gibi bir rahatsızlığınız olmadığından emin olmalısınız. Zira bu tip rahatsızlıklarda yağ yerine seyreltilmiş uçucu yağlar tercih etmek daha doğru olacaktır. 

 

Saç Derisi Kuruluğu için Maskeler   

Saç maskeleri genellikle saçlar çok kuru olduğunda saça nem kazandırmak için kullanılır. Saç kuruluğu sorunu saç derisine kadar ulaşmışsa ve saçta kaşıntıya sebep oluyorsa saç maskelerini saç diplerine de uygulayabilirsiniz. 

Saç maskesi olarak temiz içerikli, bitkisel ürünleri tercih etmek en doğru seçim olacaktır. Doğal bir bakım sağlamak adına özellikle içerisinde aromatik esansiyel yağlar bulunan saç maskelerinin tercih edilmesi en çok önereceğimiz seçenekler arasındadır. 

Maske satın almak istemediğiniz durumda evde kolaylıkla yapabileceğiniz yoğurt, bal, hindistan cevizi yağı, lavanta uçucu yağı ve patchouli uçucu yağından oluşan pratik bir maske de istediğiniz nemi saç derinize verecektir. 

Saç maskelerini saçlarınıza yıkama öncesinde uygulamanızı, en etkili sonuç için 20-30 dakika kadar ılık ve nemli bir havlu ile sararak bekledikten sonra yıkamanızı tavsiye ederiz. 

 

Saç Toniği Ne işe Yarar? Saç Derisi Kuruluğu için Tonik Kullanımı  

Son zamanların en ilginç saç bakım yeniliklerinden olan saç toniği saç derisini canlandırmaya, saçı beslemeye ve güçlendirmeye yarar. Saç derisinin canlanmasını sağlayan saç toniği masaj yaparak uygulandığı için saç köklerine besin ve oksijen sağlar.

Saç toniği banyodan sonra, temiz saça uygulanır. Saçların nemi bir havlu yardımı ile iyice alındıktan sonra, saçlara ve özellikle saç diplerine sıkarak uygulanır, daha sonra masajla saç diplerine yedirilir. Saçlar tekrar yıkanmaz. Saçları dipten uca güçlendiren tonik uygulaması sayesinde saçlar sağlıklı ve güçlü görünür.

Saç Derisi Hastalıklarında Saç Bakımı Nasıl Olmalı?

Seboreik dermatit, mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, saç kepeği gibi cilt rahatsızlıkları saç derisinde rahatsızlık verici seviyede kaşıntıya sebep olurlar. Bu tip durumlarda saç kaşıntısı yaygın bir semptom olmakla beraber saç derisinde kızarıklık, lezyon yapı ve saç derisinin pul pul dökülmesi semptomları da oldukça yaygındır. 

Seboreik dermatit sebum (yağ) üretimindeki artış nedeniyle saç derisinin aşırı yağlanmasından ötürü Malassezia adlı mantarın çoğalmasına yol açabilir, bu da yukarıda bahsedildiği üzere kaşıntıyı artırabilir. Bu mantarlar özellikle nemli ve sıcak ortamlarda gelişir, bu nedenle saç derisinin sürekli terlemesi durumunda veya kişisel hijyenin yetersiz olduğu durumlarda daha sık görülebilir. Saçlarınızda başörtüsü veya türban kullandığınız durumlarda, seçilen kumaşın pamuklu ve nefes aldıran kumaş olması, ayrıca günün belli saatlerinde saçı havalandırarak özellikle saç diplerine masaj yapılması mantar gelişimini engelleyebilir. Stres ,soğuk hava veya hormonal değişiklikler gibi faktörler de seboreik dermatitin şiddetini etkileyebilir. Seboreik dermatit kaynaklı mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı ve hatta yoğun saç kepeği durumlarında uzman bir doktordan yardım almak önemlidir. Mantar enfeksiyonlarından tamamıyla kaçınmak için saç derisini temiz tutmak, tarak gibi kişisel eşyaları paylaşmamak ve hijyen kurallarına dikkat etmek etkili önlemler arasındadır.  

Her koşulda  böyle bir rahatsızlığınız var ise dermatolog tavsiyesi ile doğru bir rutin oluşturup ürün olarak da mutlaka dermokozmetik bir saç şampuanı kullanmalısınız. Sitemizdeki Ducray Dermokozmetik Saç Ürünleri'ni ziyaret edebilirsiniz.

 

Stres ve Hormonal Bozukluklar Saçı Etkiler mi? 

Stres, saç derisi kaşıntısının önemli bir sebebi olabilir. Yoğun stres durumunda vücut, salgıladığı kortizol ve benzeri hormonlarla tepki verir. Bu hormonlar, saç derisindeki yağ dengesini değiştirerek kuruluğa yol açabilir ve kaşıntıyı tetikleyebilir. Saç derisindeki kan dolaşımı stres nedeniyle azalabilir, bu da saç köklerine yeterli besinin ulaşamamasına ve kaşıntının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Ayrıca, stresin bağışıklık sistemini etkilemesi mantar enfeksiyonlarına da zemin hazırlayabilir, bu da kaşıntıyı artırabilir. Stresle başa çıkmanın yollarını bulmak, rahatlatıcı aktiviteleri günlük rutinlere eklemek ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, sağlığımızın diğer tüm alanlarında olduğu gibi saç derisi sağlığını korumak adına da oldukça önemlidir.

Hormonal değişimlerin yoğun yaşandığı dönemlerde, saç derisinde kuruluk, yağ dengesizlikleri ve hassasiyet artabilir. Ergenlik, puberte, hamilelik, menopoz gibi hormonal dalgalanmalar saç derisindeki sebum (yağ) üretimini etkileyebilir. Bu durum, saç derisinin kurumasına ve dolayısıyla kaşınmasına neden olabilir. Hormonal değişiklikler aynı zamanda saç derisindeki kan dolaşımını da etkileyerek kaşıntının şiddetlenmesine yol açabilir. Hormonal dengeyi sağlamak, dengeli bir diyet ile benimsemek ve doğru saç bakım ürünlerini kullanmak saç derisi kaşıntısını hafifletmekte önemli rol oynayabilir.

Dengeli beslenme demişken bol su içmek, demir, vitamin ve mineral zengini beslenmek saç derisi sağlığı için alabileceğiniz önlemler içinde gelir. Yeteri kadar besin alınamadığı durumlarda saç sağlığı için demir takviyesi, biotin, magnezyum, çinko, ve selenyum alımı düşünülebilir. Takviye almadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

 

Sağlıklı Bir Saç Derisi için Ne Yapılmalı? 

Bu blog yazımızda saç kaşıntılarının sebepleri ve sağlıklı saç derisi için neler yapabileceğinizden bahsettik. Yazıda bahsedilen saç kaşıntısında en etkili çözüm için kaşıntının sebebi iyi tespit edilmeli, altında yatan sebepler çok iyi anlaşılmalı ve ona göre önlem alınmalıdır. Sağlıklı bir saç derisi, parlak ve güçlü saçların temelidir. Ancak unutmayın ki güzellik içten dışa sağlanır. Bedenimiz ne kadar sağlıklıysa saçlarımız da o derece sağlıklı olur.